PSG

Kul att DS tar upp begreppet PSG. För er som inte är insatta i ämnet så är det en förkortning för det senaste sättet att räkna målvaktsstatistik. Detta nya sätt att beräkna en målvakts kunnande arbetades fram av Christer Schiller och Henrik Strömberg under 2007 då de en sen kväll bekymrades över hur statiskt och stelt målvaktsspelet hade blivit. De var en allt större fokus på "GAA" och "räddningsprocent". Denna duo ville helt enkelt premiera glädjen och publikfrieriet istället för att bara räkna antalet stoppade puckar.

Förkortningen PSG står för "Public Saves per Game" eller på svenska: publikräddningar/match. Målsättningen är att ha ett snitt på minst 1 publikräddning per insläppt mål. Detta innebär att om du som målvakt släppt in 5 mål men gjort 6 PSG så har du en plusstatistik-och släpper du in 2 mål men inte gjort nån PSG har du minusstatistik. Vad räknas då som en publikräddning eller PSG? 

Där finns det idag inget entydigt svar, men dom flesta experterna vill hävda att en publikräddning per definition är att målvakten står på ett knä med det andra utsträck (en s.k tretjak) varpå denne målvakt fångar pucken i plocken med en så utsträckt arm som möjligt. Många andra vill dock hävda att även andra "spektakulära" sätt att stoppa pucken på borde räknas med. Diskussionen kring definitionen av PSG pågår ständigt men i dagsläget räknas endast s.k "tv-räddningar".





En äkta PSG.

Åter till DS fråga angående mitt snitt i helgen så kan jag meddela att jag endast fick ihop 3st PSG således ej godkänt då jag släppte 5 puckar.....

"Som man sår får man bomba"

/HS

Kommentarer
Postat av: statlig tjänsteman

Personligen tycker jag att det är ett alldeles för konservativt och förlegat synsätt att bara räkna in tv-pucksräddningar i PSG. En väl utförd "vindrutetorkare" borde vara minst lika solklar!

2009-05-28 @ 22:23:17
Postat av: Knubbe

jag tycker ju att sådan här ska uppmuntras mer o vara värd minst 2st PSG = http://www.youtube.com/watch?v=v-bJaE6LEp4

2009-05-29 @ 15:59:41
URL: http://www.posten.se
Postat av: Maverick

.... för oss i det militära blir det problem med denna "nya" beteckning. Betyder inte förkortningen PSG "PrickSkytteGevär"?

2009-06-02 @ 20:29:59
URL: http://www.iceman.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0